Interneringen in Buitenzorg

Begin oktober heerste in Buitenzorg een zeer gespannen sfeer, de macht lag in handen van het Pemoeda ‘Volksfront’ dat zich fel keerde tegen de Nederlandse gemeenschap. De (Indo)-Europese mannelijke bevolking werd door de BKR in de gevangenis Pledang opgesloten.

In de Pledang gevangenis werden ook de mannen uit de Christengemeenschap in het naburige Depok onder-gebracht. Onderweg werden 12 van hen vermoord. De rest van de groep uit Depok werd later weer uit hun cellen gehaald en om het leven gebracht.
Intussen werden door de gespannen situatie met de Pemoeda’s, zoveel mogelijk vrouwen uit de Nederlandse gemeenschap door de BKR naar het Ursulinenklooster gedirigeerd. Ook de vrouwen uit Depok, die door Gurkha’s uit handen van radicale Pemoeda’s werden bevrijd, kregen een plek in het klooster.
In Jakarta besliste het Britse opperbevel dat i.v.m. de alarmerende berichten over kidnapping, moord en doodslag van Pemoeda’s op Europeanen in Bandoeng en Buitenzorg, die twee steden tot Brits bruggenhoofd te maken. Bovendien was het een Britse taak om zorg te dragen voor de grote concentratie APWI, ex- Japanse krijgsgevangenen en burgers, in Bandoeng.
Het eerste detachement Gurkha Rifles dat op 14 oktober in Buitenzorg aankwam, bevrijdde ruim 800 (Indo)-Europeanen uit hun benarde situatie in de Pledang gevangenis. Deze ex-geïnterneerden werden in de beschermde wijk Gedong Halang ondergebracht.
Het bleef onveilig. Er werd op de kampen geschoten. Dat veranderde toen meer Britse troepen binnenstroomden.
Vanaf 23 oktober kregen 2.200 (Indo)Europeanen uit Soekaboemi een veilige haven in de Buitenzorgse kampen Gedong Halang en het 14de Bataljon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s