Basoeki Abdullah (1915-1993)

Op een vraag over de eeuwigheidswaarde van zijn werken antwoordde de schilder, dat hij daar niet op kon wachten en voortging met hard aanpakken en zo lang mogelijk in leven trachten te blijven, om mogelijk nog mee te maken dat zijn werk de waardering krijgt die het toekomt.

“Inspiratie is een mooi ding, maar kunst komt voornamelijk tot stand door discipline en hard werken”. Daarmee benadrukte de schilder Basoeki Abdullah zijn visie op zijn professie als kunstschilder.
Raden Basoeki Abdullah werd op 27 januari 1915 in Solo geboren. Op de Katholieke basisschool toonde hij al op jonge leeftijd zijn tekentalent. Voor een verdere ontplooiing van zijn capaciteiten bezocht hij de Koninklijke Academie voor beeldende kunsten in Den Haag. De romantiek van de oude meesters voerde hem naar Parijs en Rome, waar hij zich bekwaamde in de traditionele westerse technieken.
Zijn doorbraak kwam toen hij een Europese schilder-wedstrijd met zijn portret van de pas gekroonde Koningin Juliana. President Soekarno verzocht hem in 1949 zijn staatsportret te maken. Vele koningen en staatshoofden volgden.
Zijn kracht lag in het vastleggen van de karakteristieke eigenschappen van de geportretteerde personen met een finishing touch van realisme en romantische expressie.
Basoeki Abdullah exposeerde talloze malen zijn werken zowel binnen als buiten Indonesië. Zo werd hij bekend bij de massa. Hij hield ervan de natuurlijk schoonheid van het Indonesische landschap vast te leggen en mooie vrouwen of scènes uit legendes te schilderen.
Basoeki Abdullah werd in 1993 op 78-jarige leeftijd doodgeschoten tijdens een roofoverval in zijn huis in Jakarta.

Een gedachte over “Basoeki Abdullah (1915-1993)

  1. Als u hem nog niet kent, image-google dan naar zijn schilderijen ‘Kakak dan adik’, ‘Sepotong kain merah’ of ‘Keluarga berencana’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s