De koperberg van Tembagapura (Irian Jaya)

Met het uitzicht op de 4900 meter hoge Carstenztop in het Nassaugebergte van zuidelijk Nieuw-Guinea, bevindt zich, in volstrekt ontoe-gankelijk gebied, de Ertsberg. In 1936 ontdekt door de Nederlandse geoloog Jean Jacques Dozy, die er in 1939 een dissertatie aan wijdde.

Lange tijd onopgemerkt in de bibliotheek van de Leidse Universiteit, kwam het stuk begin jaren 50 in handen van Wilson, geoloog van de Freeport Sulphur uit Louisiana. Wilson ondernam zelf een zoektocht naar de Ertsberg en zag bij het afbikken van de geoxideerde bovenlaag de glimmende, gouden gloed van koper-ijzersulfide. Opgewonden gaf hij via de radio door dat naar zijn schatting de berg 13 miljoen ton hoogwaar-dige erts bovengronds en 14 miljoen ton ondergronds bevatte. Inderdaad bleek later de Ertsberg te bestaan uit de grootste concentratie metaalerts ter wereld.
Pas in 1969, Nieuw-Guinea was Irian Jaya geworden, kon men met de exploitatie van de Ertsberg beginnen. Bechtel, was de hoofdaannemer. Diens ingenieurs begonnen aan de bouw van de mijn, het gewaagdste kunststuk dat ooit door hen werd uitgevoerd. Met veel hoofdbrekens werd een 100 km lange weg door lange tunnels in het steile berggebied aangelegd. Al het materiaal moest met helikopters worden aangevoerd, bulldozers, kranen, kabels, pijpleidingen, een hele fabriek, diamantboren, enz. In een dal op 3500 meter hoogte verrees het stadje Tembagapura.
In 1973 stelde Suharto het bedrijf in werking. Vanaf dat moment werd boven in de fabriek het erts tot een fijn poeder verbrijzeld en het waardevolle materiaal van het moedergesteente gescheiden. Als ‘modder’ werd het via een 120 km lange pijpleiding door de bergen naar de havenstad Amamapare gepompt en naar de ertstankers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s