Hollandia omstreeks 1955


Hollandia was midden in de jaren ‘50 als hoofd-stad van Nederlands Nieuw-Guinea eigenlijk een gesplitste stad die over een 40 km groot gebied uit tal van verspreid liggende woningen- en kantorencomplexen was opgebouwd.

De bombardementen voorafgaand aan de Amerikaanse invasie hadden het vooroorlogse Hollandia volkomen weggevaagd, na eind april 1944 was het een complete ruïne. Direct na de invasie bouwde het Amerikaanse leger een omvangrijke basis met codenaam ‘Base G’.  In verband met de bereikbaarheid van Japanse vliegtuigen bouwde men enorme complexen woon- en kantoorruimten, naast opslagruimten voor onderde-len en oorlogsvoorraden op grote afstand van elkaar.
Dit om de trefkans van Japanse bommen te minimaliseren.
Toen de Amerikanen wegtrokken werden de beste complexen door Nederlandse overheidsdiensten in gebruik genomen, omdat die plaatsen de best voorhanden zijnde woon- en kantoorruimten opleverden.
De Nica, Netherlands Indies Civil Administration, werd als bestuurscentrum na enige tijd gevestigd in de plaats Kotabaroe, waar twee vroegere Amerikaanse hospitalen werden vertimmerd tot kantoren en woningen. Deze plaats werd later Hollandia-Binnen genoemd, zo’n 40 km binnenlands van Hollandia-Haven gelegen.
Aldus ontstond de merkwaardige splitsing van Hollandia, de hoofdstad van Nieuw-Guinea.
Dankbaar werd het aangelegde ‘Amerikaanse’ wegennet van totaal 80 km gebruikt voor de onderlinge verbinding van de overheidsdiensten en ambtelijke woongebieden.
Hollandia was toen zuiver een ambtenarenstad; de kleine industrie, werkplaatsen, land- en tuinbouw, alles was gericht op de behoeften van het bestuurscentrum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s