RAPWI in Indonesië

In februari 1945 werd de organisatie “Recovery of Allied Prisoners of War and Internees” (RAPWI) opgericht. Admiraal Lord Mountbatten, opperbevelhebber van South East Asia Command (SEAC) beoogde hiermee om RAPWI-teams in te zetten achter de oprukkende geallieerde troepen.

De RAPWI-teams kregen de opdracht om de opvang van krijgsgevangenen en geïnterneerden te verzorgen. Met de plotselinge capitulatie van Japan moest in het hele bevelsgebied van SEAC gelijktijdig alle hulp worden geboden.
Nadat men van de Japanse commandanten op Java en Sumatra de verzekering had gekregen dat zij zich aan het capitulatiebevel zouden houden (handhaving van rust en orde), kwam op 28 augustus de RAPWI op gang. Zowel kampbewoners als Japanners kregen instructies via boven de kampen uitgeworpen pamfletten. Daarna werden contactteams gedropt bij de interneringskampen.
Het eerste team o.l.v. majoor A.G. Greenhalgh landde op 8 september in Batavia. Daarna volgden RAPWI-teams in Magelang, Soerabaja, Bandoeng en Semarang.
Op Sumatra liep de zaak op rolletjes na voorbereidend werk van teams uit het Korps Insulinde. RAPWI-teams leidden de evacuaties vanuit de kampen naar Padang, Medan en Palembang. Eind november waren alle kampen ontruimd.
Op Java werd het werk van de RAPWI-teams in een snel verslechterende politieke situatie bemoeilijkt door het Pemoeda-geweld tegen Nederlanders en Indo’s. Toen in oktober Indonesiërs met Britten en Japanners in strijd raakten, stagneerden de evacuaties vanuit de kampen naar de inmiddels gevormde Engelse bruggenhoofden op Java. Alleen met hulp van goedwillende Indonesische voormannen werd enige voortgang geboekt.

Een gedachte over “RAPWI in Indonesië

  1. “Alleen met hulp van goedwillende Indonesische voormannen werd enige voortgang geboekt.” Ja, zo werd mijn zus begin oktober 1945 door de RAPWI uit Ambarawa naar Soerabaja gebracht. Vel over been van 19 jaar. Viel meteen in handen van de bersiappers. Is pas juni 1946 door bemiddeling van het Rode Kruis ergens in Midden Java vrijgekomen > Semarang > Batavia > Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s